Veselica

Svaku putnu sezonu “Izletnik” završi veselicom. Obilazi se ponešto, a onda se pleše, pleše, dok vas noge ne zabole. I peva, dok ne promuknete. Veselicu vodi Keti, a vozi nas Vlada.

Prva stanica je Kumova vodenica kod Valjeva


Stižemo u Valjevo, okruženo planinama, a kroz njega protiču reke  Kolubara i Gradac. „Nalazi se u Zapadnoj Srbiji, u Kolubarskom  okrugu, na nepunih 100 kilometara južno od Beograda. Gradsko jezgro smešteno je u kotlini kroz koju protiče reka Kolubara.  Valjevo spada među veća i razvijenija naselja u Srbiji. ”(Wikipedia)


Čeka nas vodič u Tešnjaru i šeta gradom uz detaljna objašnjenja.  Tešnjar je stara orijentalna čaršija sa dućanima i radionicama, valjevska Skadarlija. Ovde se često snimaju filmovi o starim vremenima. U avgustu se priređuju kulturne manifestacije Tešnjarske večeri.Prelazimo beli mermerni most preko Kolubare u novu čaršiju, koja je uređena prema urbanističkom planu s ulicama pod 90 stepeni. Izlazimo na Trg Živojina Mišića sa spomenikom Mišiću i hotelom „Grand“, gde svraćamo na frape od malina i kuvanu rakiju.


U zgradi suda i okolnim kućama bila je čuvena valjevska bolnica, najveća ratna bolnica u I svetskom ratu, u toku epidemije pegavog tifusa, sa samo 22 lekara. Ona je simbol stradanja i požrtvovanja.


Mesto seče knezova pored Kolubare, sa spomenikom. Ilija Birčanin i Aleksa Nenadović su prvi knezovi zatočeni u Muselinovom konaku pa pogubljeni na obali Kolubare 4.2.1804, što je bio povod dizanja I srpskog ustanka protiv Turaka.


Narodni muzej Valjevo, jedan od najboljih muzeja u Srbiji. U 9 sala je opisana istorija Valjeva.


Posećujemo Muselinov konak (Muselin je titula, ne ime), izgrađenu u 18.veku, najstariju zgradu u Valjevu,  lepu zgradu u kojoj je na prizemlju postavka iz I i II srpskog ustanka,  a u podrumu potresna sećanja na zatočeništvo kneževa Ilije Birčanina i Alekse Nenadovića do pogubljenja. Zgrada je jedini materijalni ostatak povezan sa sečom knezova, koja je bila povod za srpsku revoluciju.


Susret s legendarnom pesnikinjom, Desankom Maksimović.


Konačno odlazimo u restoran “Jefimija” usred Tešnjara, gde ćemo uz dobar zalogaj i živu muziku proslaviti našu tradicionalnu veselicu.


(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a