Višegrad, Andrićgrad, manastir Dobrun, Čajniče, plovidba kanjonom Drine

U bogat i sadržajan dvodnevni izlet  vodi nas Keti, a  Vlada u više navrata dokazuje svoje izuzetno umeće vožnje, uz koje se osećamo sigurnima.


MANASTIR DOBRUN – na mestu skromne isposničke crkve Kruševo, u okrilju tvrđave Dobrun, župan Pribil sa sinovima Petrom i Stefanom 1343. g. izgradio je manastir, kasnije nazvan Dobrun. Više puta je paljen, pustošen i obnavljan. 1994. g., posle skoro 300 g. u manastir se vraćaju monasi i vaspostavlja se manastirsko bratstvo.


ČAJNIČE – na nekadašnjem stambolskom drumu, na krajnjem istoku Republike Srpske, na granici sa Crnom Gorom, u podnožju planina Cicelj i Čivči Brda, na reci Janjini nalazi se Čajniče. Bilo je to važno naselje u hercegovačkom sandžaku u 15. veku. Mesto se razvijalo na trgovačkom putu između Dubrovnika i Carigrada od 15. do 18. veka, kada je bilo i centar zlatarskog zanata ( u 16. veku ovde je radila i kovnica novca.)


Crkva Uspenja Presvete Bogorodice – gradnja crkve započela je 1857. g. na temeljima stare crkve iz 15. veka.


U crkvi se nalazi čudotvorna ikona Sv. Bogorodice Čajničke. Po narodnom i crkvenom verovanju to je jedna od tri ikone koje je uradio Sv. Jevanđelista Luka i da je u dvor Nemanjića je stigla iz Jerusalima. Mnogo je zapisanih i ispričanih svedočenja o čudotvornim isceljenjima ikone.VIŠEGRAD – varošica se nalazi u Republici Srpskoj, na ušću reke Rzava u Drinu. Srednjevekovno naselje se prvi put spominje 1407. g., a grad Višegrad 1443. g.

Ćuprija na Drini – zadužbina Velikog vezira Mehmed-Paše Sokolovića. Most je dug 180, a širok oko 7 m i ima 10 snažnih stubova i 11 šiljatih lukova. Ovo remek delo turske mostogradnje projektovao je Kodža Mimar Sinan (1490–1588), a most je građen od 1571. do 1577. g.


Učionica u kojoj je učio Ivo Andrić.


ANDRIĆ GRAD – sagradio ga je naš poznati režiser Emir Kusturica uz pomoć vlade Republike Srpske kako bi oživeo vreme i izgled grada koji je ovekovečio Ivo Andrić.Proslavljen je i rođendan izletnice,  kako dolikuje.

Kanjon Drine – plovidba kroz kanjon Drine. Plovi se 52 km do Perućca. Ovog puta smo napravili krug brodom “Lotika” kroz kanjon i vratili se u Višegrad. Na brodu je nastavljeno i rođendansko slavlje.(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA
Radmila Katalina – Keti,
Predsednik IZLETNIK-a