Zavičaj cara Galerija, Hajduk Veljka, Čučuk Stane, Stevana Stojanovića Mokranjca i božanskog nektara

Put nas čeka. Vreme nije naročito, ali nam ne smeta dobrom raspoloženju. Đerdapska klisura s Dunavom kao more  sve nas je očarala.


Manastir Bukovo– predanje govori da je iz 15.veka. Posvećen je Sv. Nikolaju Čudotvorcu. Pripada moravskoj školi. U manastirskim vinogradima gaji se crna tamjanika. Imali smo degustaciju ovog izvrsnog vina. Venčanje u manastiru nas je  obradovalo.


Negotin se nalazi na tromeđi Srbije, Rumunije i Bugarske. U istoriji srpskog naroda poznat je kao junački grad iz Prvog srpskog ustanka kada je Hajduk Veljko Petrović pod svojom vlašću držao mesto sa celom nahijom. Uredan je i lep grad koji ima što da pokaže.

Todorčetov konak je najstarija varoška kuća u Negotinu, poznata i kao Konak kneza Todorčeta. Podignuta je polovinom 19.veka. Od 1997.godine nosi naziv legendarnog branioca Negotina, Hajduk Veljka. U prizemlju je postavka iz Mokranjčeve kuće, jer se ona renovira.Hajduk Veljkova barutana se nalazi iza crkve Sv.Trojice, a datira iz vremena I srpskog ustanka. Podignuta je za čuvanje baruta, pa je zato ukopana u zemlju. Jedini je svedok legendarnih borbi ustanika, koji su radije dali svoje živote nego svoju slobodu i svoj grad.


Muzej Krajine je osnovan 1934. godine, sa stalnom arheološkom, istorijskom i etnološkom postavkom. Ideja o osnivanju muzeja začeta je na stogodišnjicu oslobođenja Timočke Krajine od Turaka.


Rodna kuća Stevana Stojanovića Mokranjca ima status spomenika kulture od velikog značaja. Nastala je sredinom 19.veka, a 1964. godine je adaptirana za potrebe memorijalnog muzeja posvećenog velikom kompozitoru.


Rajačke pivnice – nalaze se na brdu Rajac, okružene vinogradima iz kojih se dobija božanski nektar. To je skupina kamenih, vinskih podruma gde „živi vino”. Ručak–specijaliteti istočne Srbije (Babejićev kačamak, belmuž,  mlečnica itd.).


ZAJEČAR – nalazi se na ušću Crne reke u Timok. Njegov značaj potiče od vremena kada Srbi dižu bune protiv Turaka.


Muzej – nalaze se eksponati iz antičkog doba sa lokaliteta Feliks Romulijana, istorijska i etnološka zbirka. Vodio nas je naš veliki prijatelj, čarobnjak arheologije, Bora Dimitrijević.

Izletnici u zaječarskom muzeju s čuvenim arheologom Borom Dimitrijevićem

Konak Radul bega – etno-zbirka – sa zbirkom narodnih nošnji i nameštajem iz 19. veka.


Spomen kosturnica –borcima iz Zaječara 1941–45, pored koje se nalazi spomen kosturnica palim crvenoarmejcima.


Posetiti smo najboljeg grnčara Srbije, Velju Đorđevića, koji nam je pokazao glinenu čaroliju.


Posetili smo i Zorana Radmilovića, legendarnog zaječarskog glumca.


U nedelju, 16. oktobra 2016. godine po prvi put u istoriji organizovana je poseta lokalitetaZaječarski bastioniza organizovanu turističku grupu. Čast da se u istoriju upišu kao prvi turisti koji su posetili bastione pripala je gostima iz Beograda, članovima turističke grupe “Izletnik”, koji su zahvaljujući medijima, koji su preneli priču o naporima Omladinsko planinarsko smučarskog društva “Dragan Radosavjević” da očuvaju tvrđave, saznali za postojanje ovog jedinstvenog fortifikacionog sistema. Privučeni pričom o tvrđavama iz 19. veka, “izletnici” su iskazali želju da se upoznaju sa bastionima, a zahvaljujući naporima Bore Dimitrijevića, njihova želja ispunjena je u nedelju, kada su obišli Istočnu tvrđavu, i čuli priču o nastanku tvrđava i značaju istih za odbranu Srbije i istočnog fronta (piše Aleksandar Petrović).Feliks Romulijana – antička carska palata grad koji je podigao rimski car Galerije između 293. i 311. g. n.e. Nazvao ju je po svojoj majci Romuli.

Šlag na torti ova dva dana bile su  porodična proslava Zorice Vukajlović i proslava rođendana dr Ljiljane Surić Lambić.


(Slika i piše prim. dr Anka Stanojčić)

IZLET KREIRALA I REALIZOVALA

Radmila Katalina – Keti,

Predsednik IZLETNIK-a